De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen willen af van ontgroeningen bij studentenverenigingen.

Dat meldt de RUG in een gezamenlijke verklaring op de website.

Aanleiding is een aantal incidenten bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Een aspirant-lid van Vindicat belandde tijdens zijn ontgroening in het ziekenhuis nadat hij op zijn hoofd werd geslagen. 

22 september dook een omstreden 'bangalijst' op van studentenvereniging Vindicat, met daarop de namen, telefoonnummers en foto's van 22 vrouwen. De profielen van de meisjes waren voorzien van een 'rating'. De studentenvereniging schorste hierop een groep van dertien leden.

Cultuurverandering

De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af. "De afgelopen dagen hebben RUG, gemeente en Hanze gebruikt om te overleggen met alle betrokken partijen, inclusief Vindicat om een goed beeld te vormen van wat er daadwerkelijk gebeurd is. De conclusie is dat er een cultuurverandering nodig is bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen". 

Samen met Vindicat wordt een externe commissie ingesteld die moet toezien op de cultuurverandering bij de verenigingen. Vindicat heeft aangegeven een herijking van de introductietijd noodzakelijk te vinden. De commissie moet erop toezien dat de verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

De reactie is een stuk stelliger dan woensdag. Toen werd door de RUG gezegd dat het een interne kwestie was van Vindicat. Minister Jet Bussemaker noemde de reactie van de RuG "volstrekt onvoldoende" en zou om opheldering vragen bij de universiteit.

Zwijgcontract

Woensdag werd ook bekend dat aspirant-leden van Vindicat zwijgcontracten moeten tekenen. Het contract regelt dat er met de buitenwereld niet gesproken mag worden over incidenten zoals de student die in augustus tijdens de groentijd bij Vindicat hersenletsel opliep.

De NOS meldde dat de afgelopen drie jaar eerstejaarsstudenten een contract moeten tekenen dat zij niet uit de school klappen over de groentijd. Als dit wel gebeurt, riskeren zij een boete van 25.000 euro.

De Universiteit van Utrecht laat aan NU.nl weten dat alle studentenverenigingen in Utrecht een gedragscode ondertekenen waarin duidelijke afspraken worden gemaakt om incidenten zoals in Groningen te voorkomen.

Hooghoudt

Ook destileerderij Hooghoudt zegt met Vindicat in gesprek te gaan na de incidenten. De naam van het bedrijf staat al jaren op het gebouw van Vindicat.

"We hebben al jaren een prettige samenwerking, maar dit is niet in lijn met onze waarden en normen", laat Hooghoudt op Twitter weten.