Politievakbond ACP is niet blij met de toename van het aantal buurtwachters, schrijft Trouw.

 

Er zijn ongeveer zevenhonderd buurtwachters in Nederland; vijf keer zo veel als in 2012. Dat blijk uit onderzoek van socioloog Vasco Lub van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten zijn 's avonds buurtwachters actief, die vrijwillig door de straten, parken en over pleinen patrouilleren. Onderzoeker Lub denkt dat het aantal alleen maar gaat toenemen.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP is niet blij met toename: "Burgerwachten worden vaak geassocieerd met knokploegen. Ook al patrouilleren ze alleen, het blijft schemergebied. Ze mogen iemand aanhouden. Maar als de dader zich verzet, mag je hem dan vasthouden of vastbinden? Wat is mishandeling? Of wat als een dader je aanvalt, hoe hard mag je je verweren? Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan."

In principe mag iedereen buurtwachter zijn, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen Trouw. De burgers mogen ook iemand aanhouden op 'heterdaad'. Daarnaast is het de taak van buurtwachters om inbraken te signaleren en verdachte situaties te melden.