Commissie RUG veroordeelt ontgroeningscontracten corps Vindicat

De commissie die namens de Rijksuniversiteit Groningen de studentenverenigingen adviseert over veiligheid tijdens de ontgroeningen, was niet op de hoogte van de zwijgcontracten die aspirant-leden van corps Vindicat moeten tekenen.

Het contract regelt dat er met de buitenwereld niet gesproken mag worden over incidenten zoals de student die in augustus tijdens de groentijd bij Vindicat hersenletsel opliep.

De NOS meldde woensdag dat de afgelopen drie jaar eerstejaarsstudenten een contract moeten tekenen dat zij niet uit de school klappen over de groentijd. Als dit wel gebeurt, riskeren zij een boete van 25.000 euro. 

Voorzitter Jan Borleffs van de Adviescommissie Introductietijden dringt er op aan dat er een einde komt aan deze constructie. "Zoiets kun je niet vragen aan medestudenten", stelt Borleffs tegenover NU.nl. "Dit past niet binnen de open universitaire gemeenschap." Als Vindicat daar geen gehoor aan geeft, kan het College van Bestuur van de universiteit in het ergste geval de vereniging sancties opleggen.

De adviescommissie werd in het leven geroepen nadat in 1997 een student tijdens een ontgroening bij Vindicat overleed na het drinken van twee liter jenever. Verenigingen moeten hun plannen voor de ontgroening van tevoren voorleggen aan de commissie en direct aan de bel trekken als er incidenten plaatsvinden.

Cultuurverandering

Borleffs benadrukt dat de vereniging in het geval van de jongen met hersenletsel wel volgens de afspraken heeft gewerkt. "Vindicat heeft na het incident de regels netjes gevolgd en uitgebreid onderzoek verricht". De komende weken buigt de vereniging zich over de vraag wat er moet gebeuren met de leden die betrokken waren bij het geweldsincident. 

Volgens Borleffs heeft de situatie echter ook aangetoond dat "er een cultuurverandering moet plaatsvinden. Zodra een activiteit tijdens de introductietijd uit de hand dreigt te lopen, zoals nu het geval was, moeten de leden zelf ingrijpen en hun medeleden aanspreken op het gedrag", stelt Borleffs. 

Aangifte

Diverse partijen, waaronder burgemeester Peter den Oudsten van Groningen, vinden dat Vindicat aangifte moet doen tegen de daders. Ook voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen Henk Pijlman, riep net als de Groningse burgemeester Den Oudsten op tot het doen van aangifte tegen de daders.

De familie van de jongen die gewond raakte, beraadt zich nog op een eventuele aangifte, 

Reactie

Ondertussen is er ook kritiek op de manier waarop de universiteit met de kwestie omgaat. Minister Bussemaker noemde de reactie van het bestuur van de universiteit onvoldoende en ook de personeelfractie in de universiteitsraad wil dat het bestuur van de RUG "een stevige reactie" geeft. "Het college kan moeilijk volhouden dat het een interne kwestie is", stelt woordvoerder Bart Beijer. "Vindicat maakt deel uit van de universitaire gemeenschap. De goede naam van de stad en van de universiteit is in het geding."

'Bangalijst'

Vorige week kwam Vindicat ook al in opspraak toen een zogeheten 'bangalijst' opdook met daarop de namen, telefoonnummers en foto's van 22 vrouwen. Ook werden scores gegeven over de bedprestaties van de vrouwen. De studentenvereniging schorste hierop een groep van dertien leden.

Lees meer over:
Tip de redactie