De man uit Doetinchem die in juni een botsing veroorzaakte waarbij een 4-jarig kind om het leven kwam, was onder invloed van alcohol.

Dat werd volgens Omroep Gelderland woensdag duidelijk tijdens de pro formazitting in Zutphen. Ook had de 38-jarige man, die in een gestolen auto reed, mogelijk medicijnen geslikt die de rijvaardigheid beïnvloeden. 

De man reed op 17 juni in op de auto van een gezin uit Stolwijk. Hij was net vrijgelaten nadat hij enige tijd in voorarrest had gezeten. De auto die hij bestuurde had hij gestolen van een hulpverlener die hem thuis bezocht.

De moeder van de doodrijder stelde tijdens de rechtszaak al bij zijn vrijlating te hebben gewaarschuwd dat haar zoon een gevaar voor anderen vormde. Hij zou onder meer zijn vader hebben mishandeld. Ook de Reclassering had gewaarschuwd dat de man met psychische problemen kampte.

Blanco strafblad

De andere drie leden van het gezin van de auto waar de man op botste, raakten gewond. De automobilist had in voorarrest gezeten omdat hij werd verdacht van mishandeling, bedreiging en rijden onder invloed.

Omdat de 38-jarige man geen strafblad had, werd hij toch vrijgelaten. Ook meende de rechtbank toen dat zijn psychiatrische symptomen beheersbaar waren.