Burgemeester Edo Haan van Maassluis heeft een noodverordening van twee weken afgekondigd in de onrustige wijk Burgemeestersplantsoen. De verordening gaat per direct in.

Dat is dinsdagavond besloten tijdens de raadsvergadering. De verordening duurt tot en met 11 oktober.

De afgelopen drie weekeinden zorgde een groep jongeren, van wie de gemeente en politie nog niet weten wie het precies zijn, voor onrust in de wijk. Er werden gemeente-eigendommen vernield, auto’s van bewoners stuk gemaakt, ramen van huizen ingegooid en er zou sprake zijn van intimidatie en uitlokken van ruzie.

Volgens de gemeente bestaat de vrees dat de bewoners van de betreffende woonwijk de verstoring niet langer meer (zullen) accepteren. De gemeente schrijft in de motivatie voor de noodverordening dat er maatschappelijke onrust in de wijk is ontstaan.

Door de noodverordening is het verboden voor mensen om zich te begeven in groepen groter dan vier personen. Mensen die niet in de wijk wonen en daar "geen redelijk doel hebben" mogen zich er niet ophouden. Ook is het verboden om gelaatsbedekkende kleding te dragen "die de identificatie door ambtenaren van politie bemoeilijkt of kan bemoeilijken", zoals capuchons en bivakmutsen.

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de wijk om met bewoners te spreken. Op Twitter schreef Wilders dat hij "slachtoffers van Marokkanenterreur" bijstond. Ook haalde hij uit naar burgemeester Haan.

"Ruiten ingegooid, glas vloog bij mevrouw door de keuken. Politie kwam pas na half uur. Dagelijks uitgescholden voor kankerhoer", aldus Wilders op zijn sociale media.

Zaterdag kondigde burgemeester Edo Haan een zogeheten noodbevel dat tot en met dinsdag duurde. Een noodbevel is een zwaarder middel dan een noodverordening. Een noodbevel is om de orde strikt te kunnen handhaven.