De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade van Greenpeace bij palmoliehandelaar IOI in Rotterdam. Door de actie konden vrachtwagens enige tijd geen olie ophalen en konden tankers geen olie leveren.

Actievoerders hadden zich vastgeketend aan boomstammen voor de poort van het bedrijf en het schip Esperanza zorgde ervoor dat schepen de steiger van IOI niet konden bereiken.

De politie heeft drie actievoerders die zich aan een hek hadden vastgeketend losgemaakt en gearresteerd, evenals de actievoerders die zich met armpijpen aan bomen voor de ingang van IOI hadden vastgemaakt. Door de blokkade konden ongeveer vijftien vrachtwagens de olie niet ophalen. Ook de mensen die de boten blokkeerden zijn door de politie aangehouden.

De actievoerders kregen eerder al te horen dat ze op last van de burgemeester gearresteerd zouden worden als ze zouden blijven, maar weigerden weg te gaan totdat IOI met bepaalde toezeggingen zou komen. 

Ontbossing

Greenpeace zegt dat IOI in palmolie handelt van bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing en mensenrechtenschendingen in Indonesië. 

Nederlandse bedrijven gaan volgens een rapport van het WNF van vorige week aan kop met het gebruik van duurzame palmolie en maken gebruik van olie die een bepaald duurzaamheidskeurmerk heeft. Greenpeace heeft echter twijfels bij dit keurmerk. 

Volgens de milieuorganisatie is onvoldoende toezicht op daadwerkelijke naleving van dit keurmerk en zijn keurders niet onafhankelijk.

Video: Greenpeace blokkeert palmoliehandelaar IOI in Rotterdam

Vervolgacties

Greenpeace gaat "de druk verder opvoeren" tegen palmoliehandelaar IOI in Rotterdam, laat een woordvoerster dinsdag weten.

IOI kwam dinsdag met een verklaring, maar de toezeggingen zijn volgens Greenpeace ontoereikend. "Wij blijven actie voeren en hopen dat IOI van gedachte veranderd", aldus de zegsvrouw.