Greenpeace heeft dinsdagmorgen het terrein van palmoliehandelaar IOI in Rotterdam geblokkeerd. Tankers kunnen geen olie meer leveren en vrachtwagens geen olie meer ophalen. 

Bij het bedrijf liggen boomstammen voor de poort waaraan medewerkers van Greenpeace zich hebben vastgeketend. Meer dan tien vrachtwagens staan voor de poort te wachten op nadere orders.

Ook op het water blokkeert Greenpeace de doorgang. Het schip Esperanza zorgt dat schepen de steiger van IOI niet kunnen bereiken.

De politie is bij de actie aanwezig. De medewerkers van Greenpeace is door de politie verteld dat ze zullen worden gearresteerd als ze niet weggaan. Greenpeace zegt echter af te willen wachten totdat IOI met een verklaring komt.

De actie richtte zich op één ligplaats van het palmoliebedrijf en hindert het andere verkeer in de haven niet, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse haven.

Bekijk beelden van de actie:

Ontbossing

Volgens Greenpeace verhandelt IOI palmolie van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden, ontbossing en mensenrechtenschendingen in Indonesië. 

Nederlandse bedrijven gaan volgens een rapport van het WNF van vorige week aan kop met het gebruik van duurzame palmolie en maken gebruik van olie die een bepaald duurzaamheidskeurmerk heeft. Greenpeace heeft echter twijfels bij dit keurmerk. 

Volgens de milieuorganisatie is onvoldoende toezicht op daadwerkelijke naleving van dit keurmerk en zijn keurders niet onafhankelijk.