Een 24-jarige asielzoeker uit Syrië wordt vervolgd omdat hij zich wilde aansluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De Syriër was in 2014 Nederland binnengekomen om asiel aan te vragen.

De man werd al in mei op Schiphol aangehouden, meldde het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag. Bij zijn aanhouding was Obeed A. in bezit van een grote hoeveelheid contanten en medicijnen, kennelijk met de bedoeling voor langere tijd weg te blijven.

Volgens het OM heeft de man extremistische sympathieën en was hij van plan om naar het deel van Syrië af te reizen waar IS het voor het zeggen heeft. Hij wilde gaan deelnemen aan de strijd van IS. 

Hij was van plan via Griekenland en Turkije naar zijn eindbestemming te reizen. Op zijn telefoon zijn onder meer radicaal-islamitische video's en foto's gevonden.

Enkelband

Een 19-jarige Amsterdammer die probeerde om af te reizen naar Syrië, heeft van de rechter een enkelband opgelegd gekregen. Hij mag niet binnen twee kilometer van de landsgrenzen komen. Ook moet hij uit de buurt blijven van vliegvelden.

De Amsterdammer heeft geprobeerd naar Syrië af te reizen om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de rechtbank Midden-Nederland heeft hij zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven.

De rechtbank heeft in deze zaak jeugdstrafrecht toegepast omdat de verdachte minderjarig was toen hij in de fout ging. Behalve de enkelband, is hem ook twaalf maanden jeugddetentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

De man is vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf met een terroristisch oogmerk. De aanwijzingen voor zo'n misdrijf waren niet concreet genoeg.