Johannes (Jan) R. moet tbs met dwangverpleging krijgen, eiste de officier van justitie maandag in de zaak die draait om het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis in Zoetermeer.

Johannes (Jan) R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, psychotisch en moet lang en intensief behandeld worden, oordelen psychiaters die hem in opdracht van de rechtbank hebben onderzocht. 

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarin mee en eist daarom geen gevangenisstraf, maar tbs met dwang. De rechter doet op 10 oktober uitspraak.

R. pleegde de moord in september van vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, waar hij in voorlopige hechtenis zat voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen.

Slot

De 26-jarige R. forceerde op die bewuste zondagmiddag het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man vervolgens en stak hem met een mes. Ook bond hij hem vast. Een agent die naar de steekpartij was geroepen verklaarde dat R. "een bizarre" indruk maakte. "Hij zag eruit als een beest."

R. handelde naar eigen zeggen in opdracht van actrice Katja Schuurman, die "via de muur" hem had bezocht. Ook stond hij "ineens" in brand. Toen hij bij Geveke in de cel was, beukte de man hem "twee jaar lang" met zijn hoofd tegen het bed, door middel van magie. "Dat is zoals het volgens u is gegaan?" vroeg de rechter. "Dit is de waarheid", zei R..

Zoon

De zoon van Geveke las tijdens de behandeling van de zaak maandag een emotionele verklaring voor. "R. mag nooit meer vrijkomen", zei hij. "Dat is het beste voor hem, voor mij en voor de maatschappij."

Na deze verklaring, draaide R. zich naar de zoon om. "Ik wil mijn excuus aanbieden aan meneer Geveke. Sorry man, als ik terug kon gaan in de tijd, had ik het niet gedaan." Geveke accepteert de excuses niet, liet hij direct weten.

Fouten

Volgens de advocaat van R. zijn er cruciale fouten gemaakt. "R. had gezien zijn gesteldheid nooit in Zoetermeer terecht mogen komen." 

Ook was er volgens hem onterecht gestopt met dwangmedicatie en waren meerdere medewerkers niet op de hoogte van R.'s geschiedenis en eerdere geweldsdelicten.

Naast deze strafzaak loopt ook nog een onderzoek van het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar wat er in de gevangenis gebeurde.