Voormalig Europarlementariër van GroenLinks Joost Lagendijk mag Turkije niet meer in. Dat zegt hij zelf op Twitter. Hij werd zondagavond op vliegveld Sabiha Gökçen Airport in Istanbul tegengehouden toen hij vanuit Nederland naar Turkije terug wilde.

Wat de reden is dat hij het land niet in mag, is niet duidelijk. Hij zegt op twitter dat hij een speciaal visum moet halen op de Turkse ambassade in Nederland. Hij zegt te hopen dat het slechts een bureaucratisch obstakel is en geen beslissing om hem voor altijd te weren.

Universiteit gesloten

Lagendijk, die getrouwd is met een Turkse vrouw, woont en werkt al jaren in Turkije. Hij is politiek analist en publicist. De afgelopen jaren werkte hij als docent aan een universiteit in Istanbul. De universiteit werd gesloten vanwege mogelijke banden met de Gülen-beweging, zo zei hij vrijdag nog in het AD.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit geestelijk leider Fethullah Gülen achter de couppoging in Turkije in juli.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vraagt het kabinet een dringend beroep te doen op de Turkse regering "om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen zodat Joost weer snel bij zijn geliefde in Turkije kan zijn''.

Video: Wie is Fethullah Gülen?

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?