De Nederlandse Spoorwegen adviseert reizigers nadrukkelijk om maandag gewoon in- en uit te checken. Conducteurs voeren dan actie door geen kaartjes te controleren.

De NS wil geen tweede conducteur meer inzetten op de gerenoveerde dubbeldekstreinen en daar zijn de conducteurs het niet mee eens. Vakbond FNV Spoor heeft alle conducteurs opgeroepen om maandag uit protest geen kaartjes te controleren. 

"De poortjes werken zoals normaal. Iedereen die met de trein reist heeft een vervoersbewijs nodig", waarschuwt NS reizigers. "Daarbij loop je het risico dat je een conducteur tegen komt die niet aan de actie meedoet en wel controleert."

De actie van de conducteurs duurt van 4.00 uur in de ochtend tot 15.00 uur ’s middags. Hoeveel conducteurs mee gaan doen, is niet bekend.

FNV Spoor is bang dat de maatregel van NS zorgt voor verminderde sociale veiligheid, minder controle op zwartrijders en extra fysieke belasting voor de conducteurs. Volgens de NS is er geen probleem omdat er op een soortgelijke trein al tien jaar met één conducteur wordt gewerkt.