In een week tijd zijn tijdens werkzaamheden in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer) elf bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

De explosieven kwamen naar boven tussen de Aalsmeerderweg en de A4. Volgens de gemeente leveren ze geen gevaar op voor de omgeving.

De eerste bom, een Britse 250-ponder, werd een week geleden ontdekt. Woensdag kwamen drie Duitse bommen, twee van 500 kilo en een van 250 kilo, boven de grond. Vrijdag werden nog eens zeven Duitse vliegtuigbommen gevonden, 'kleintjes' van 50 kilo.

De gemeente Haarlemmermeer benadrukt dat het oorlogstuig stabiel is. "De bommen zijn nu afgedekt met platen en zand en vormen op deze wijze geen gevaar", aldus de gemeente.

Metalen voorwerpen

Er zitten nog meer metalen voorwerpen in de grond. Dit zouden ook explosieven kunnen zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie zet het onderzoek de komende twee tot drie weken voort.

Als er een totaalbeeld is, wordt er een plan gemaakt om alle bommen onschadelijk te maken. Mogelijk moet dan de omgeving worden ontruimd.