Actievoerende conducteurs gaan maandag 26 september geen kaartjes controleren uit protest tegen het besluit van de Nederlandse Spoorwegen om geen tweede conducteur in te zetten op de oude gerenoveerde dubbeldekstreinen.

Dat laat FNV Spoor vrijdag weten.

De vakbond heeft dit besluit genomen omdat de NS niet terugkomt op het besluit om oude gerenoveerde dubbeldekstreinen, de DDZ6, nog maar met één conducteur te bemannen in plaats van twee. Het gaat in totaal om twintig nieuwe dubbeldekstreinen.

Conducteurs zullen maandag van 4.00 uur in de ochtend tot 15.00 uur 's middags op diverse trajecten geen kaartjes gaan controleren en steunbetuigingen verzamelen. Hoeveel conducteurs aan de actie mee gaan doen is niet bekend, maar FNV roept alle conducteurs op mee te doen.

"De NS is niet ingegaan op ons verzoek het besluit terug te draaien en accepteert blijkbaar de verminderde sociale veiligheid, minder controle op zwartrijders en extra fysieke belasting voor de conducteurs. We moeten samen laten zien dat de NS een verkeerd besluit heeft genomen", aldus bestuurder van FNV, Andries van den Berg.

Gesprek

De NS reageert tegenover NU.nl dat ze de FNV hebben uitgenodigd voor een gesprek. "We willen graag met ze in gesprek om onze keuze uit te leggen", aldus een woordvoerder. Hij noemt het besluit van de FNV "jammer en onnodig. Onnodig omdat het in het belang van de reiziger is." 

"De nieuwe dubbeldekstreinen bestaan uit zes delen en dat beschouwen wij als een kleine dubbeldekstrein. Daarom kiezen we voor één conducteur. Nu kan het zo zijn dat deze dubbeldekker niet kan worden ingezet als er ergens een verstoring is. Dat is niet aan de reiziger uit te leggen."

De NS zegt dat op korte dubbeldekstreinen, die bestaan uit vier tot zes wagons, al tien jaar met één conducteur wordt gewerkt. 

De NS waarschuwt dat reizigers wel degelijk een geldig vervoersbewijs bij zich moeten hebben omdat je anders zwart rijdt. "Bij de incheckpoortjes staat ook personeel en dat zijn geen conducteurs. Het kan ook zijn dat je straks op een station terechtkomt waar je niet uit kan omdat je niet hebt ingecheckt".