Ongelukken op de A4 bij Leiden zorgen vrijdag voor veel problemen met lange files tot gevolg. Vrijdagmiddag vonden twee grote ongelukken plaats en ook tijdens de avondspits is een ongeluk gebeurd.

Zes personenauto's botsten rond 13.30 uur op de A4 voor Leiden op elkaar. Hierdoor was de hoofdrijbaan naar Den Haag een uur afgesloten en ontstond er een file van meer dan 12 kilometer.

Tegen 14.30 uur werd de weg weer vrijgegeven. Terwijl de "fileprop" zich volgens de VerkeersinformatieDienst (VID) aan het oplossen was, gebeurde er iets voorbij Leiden bij Leidschendam een tweede ongeluk. 

De linkerrijstrook, die hierdoor een klein uur dicht was, werd om 15.30 uur weer vrijgegeven. Maar de file was toen opgelopen tot 15 kilometer.

Avondspits

Rond 18.20 vond een aanrijding plaats met meerdere auto's op de A4 bij Leiden. Meerdere meerdere mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt, meldt de VID. In de richting van Amsterdam is de hoofdrijbaan (twee rijstroken) afgesloten tussen Leidschendam en Zoeterwoude-Rijndijk. De vertraging daar was om 19.00 uur opgelopen tot meer dan een uur. Opgeteld stond rond dat tijdstip volgens de VID twintig kilometer file rond Leiden.

Op de parallelrijbaan, waar het verkeer overheen werd geleid, gebeurde rond 19.50 uur ook een ongeluk. Het is het vierde ongeluk vrijdag op de A4 bij Leiden. Rond 20.25 uur is de weg weer vrijgegeven, op dat moment stond er nog een file van zeven kilometer en was de vertraging bijna een uur.

Aan de andere kant, op de A4 richting Amsterdam, onstond een kijkersfile van tien kilometer bij Roelofarendsveen

Eerder liet een woorvoerder van de VID weten dat de ontstane problemen zich niet voor de avondspits zouden oplossen. "Het verkeer op de A4 gaat hier nog uren hinder van ondervinden", zei hij.

Bekijk beelden van de problemen op de A4

Groeiende files

Automobilisten moeten volgens de ANWB rekening houden met een extra reistijd van zeker 35 minuten.

Automobilisten die van Amsterdam naar Den Haag moeten, krijgen het advies om de A44 via Wassenaar te nemen. Hier kan de extra rijtijd door de groeiende file echter ook oplopen tot drie kwartier, meldt de ANWB.

Significante stijging

Er vonden het afgelopen jaar opvallend veel ongevallen plaats op de A4 bij Leiden. Volgens de VID is het aantal ongelukken op deze plek sinds de herinrichting "significant gestegen". Twee weken terug veroorzaakte een ongeluk in de avondspits op exact dezelfde plek ook een verkeerschaos.

De ANWB en de VID stelden eerder eerder dat het aantal verkeersopstoppingen op de A4 rond Leiden de afgelopen jaren is toegenomen. De Nederlandse regering investeerde 600 miljoen euro in de verbetering van de verkeersdoorstroming op dit traject.

Filedruk

Op het beruchte punt bij Leiden werden de afgelopen jaren tijdelijk drie smalle rijstroken aangelegd waar niet harder dan 80 kilometer per uur gereden mocht worden. Hierdoor nam het aantal files af.

Maar sinds 2014 telt de hoofdrijbaan weer twee rijstroken, met een parallelbaan naar Amsterdam. Dit veroorzaakt vrijwel elke dag opstoppingen en irritatie bij de weggebruikers, stellen de verkeersdiensten. Volgens De Telegraaf zou de filedruk zijn verdubbeld.

Doostroming

Het toevoegen van een extra rijstrook zou volgens de ANWB en de VID de problemen grotendeels verhelpen. Het kabinet sluit de aanleg van een extra rijstrook op de snelweg A4 niet uit.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur wil echter eerst andere maatregelen proberen om de doorstroming te verbeteren op dit drukke stuk snelweg tussen Amsterdam en Den Haag.