Verdachte van de moord op zakenman Koen Everink,Mark de J., heeft op zijn iPad gezocht naar zoektermen als 'messteken' en 'verstikking', zo bleek vrijdag tijdens een pro forma-zitting. De J. blijft in voorlopige hechtenis omdat er volgens de rechter sprake is van ernstige verdenking. 

De zoektermen zouden kunnen duiden op het plannen van de moord op Everink, maar wanneer hij dit precies deed is onduidelijk. 

De J. zei dat deze zoektermen zijn gevonden op een iPad die hij al enkele jaren in bezit heeft. De J. zou deze zoektermen voor de moord hebben gebruikt, maar zijn advocaat stelt dat hij wel eens wat opzoekt naar aanleiding van bijvoorbeeld een tv-programma, waarop hij zijn ongenoegen uitsprak over het feit dat het OM juist deze zoekresultaten uitlicht.

De J. bepleit dat hij onschuldig is. Zijn advocaat pleitte dan ook om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Volgens de rechter zijn er voldoende verdenkingen tegen de verdachte om hem langer vast te laten zitten. 

Video: Mark de J. ontkent moord

Meer onderzoek

Tijdens de pro forma-zitting pleitte de advocaat voor meer onderzoek in de zaak alvorens over te gaan tot inhoudelijke behandeling. Ook is de advocaat van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) bezig is de zaak te vertragen. 

De officier van justitie maakte duidelijk dat er inderdaad nog een aantal onduidelijkheden zijn in het onderzoek en vroeg ook om meer tijd om onderzoek te doen. Zo is er onduidelijkheid over de aankoop van een mes door de verdachte en moet er verder onderzoek gedaan worden naar zijn stappenteller.  

De advocaat zei dat De J. mee wil werken aan verder onderzoek in de hoop de echte daders van de moord op Everink te vinden. De advocaat sprak over meerdere daders, omdat het volgens hem onmogelijk is dat alles wat er in het huis van Everink is gebeurd, is veroorzaakt door één persoon.

Moordwapen

Tijdens de zitting werd er ook veel gesproken over het moordwapen. Er zijn twee messen gevonden in de woning van Everink, waarvan nog niet vaststaat welke van de twee het moordwapen is. 

Naast DNA-sporen, zijn er op een van de messen volgens het OM ook vetsporen aangetroffen van De J. Op het andere mes zouden volgens de advocaat van verdachte echter DNA-sporen zijn aangetroffen van iemand anders. De Officier van Justitie stelde echter dat nog allerminst vaststaat dat er DNA van iemand aangetroffen is op een van de messen.

De J. zegt zelf dat hij dit mes eerder die week bij Everink in huis heeft gebruikt. 

Onschuldig

Tijdens de proforma-zitting op 27 juni ontkende De J. al dat hij het misdrijf heeft gepleegd. "Sinds mijn aanhouding zit ik onschuldig vast'', zei hij toen. Volgens de aanklagers heeft de tenniscoach Everink opzettelijk met meerdere messteken om het leven gebracht. De J. had flinke gokschulden bij Everink. 

Everink werd op vrijdag 4 maart gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij was doodgestoken.