De trein Mat '64, in de volksmond de Apekop genoemd, maakt zondag de laatste rit door het land. Daarna is de trein te zien in het Spoorwegmuseum.

De laatste Apekop werd dit voorjaar uit de dienstregeling gehaald door de NS. Het is het laatste treintype dat in Nederland werd ontworpen en in Nederland werd gemaakt.

"We hebben hem sinds dit voorjaar warmgehouden", zegt Erik Kroeze, woordvoerder van de NS. "Dat betekent dat we er af en toe nog mee reden en de trein bleven onderhouden."

Zondag rijdt de trein een uitgebreide afscheidsronde door Nederland. De Apekop vertrekt vanaf station Maastricht en zal dan in zeven uur tijd rijden naar Utrecht.

De trein zal op een groot aantal stations stoppen om reizigers op te pikken die zich hebben opgegeven voor de laatste rit.

Vol

Voor de laatste rit konden mensen zich van tevoren aanmelden. De trein zit al helemaal vol met treinliefhebbers, medewerkers en oud-medewerkers. Volgens Kroeze komt dat omdat veel mensen goede herinneringen aan de trein hebben.

"Deze trein komt uit een tijd dat Nederland steeds mobieler werd. Het spoor werd steeds belangrijker voor mensen: voor forenzen maar ook voor mensen die op tienertoer gingen met deze trein."

De Apekop vertrekt zondag om 9.30 uur uit Maastricht. Alleen in het westen van Nederland zal de trein zondag niet rijden. Volgens Kroeze heeft dat te maken met de drukte op het spoor in het westen van Nederland, waardoor het lastig was om daar een extra trein te laten rijden.

De Apekop lijkt uiterlijk enigszins op voorloper MAT '54. Die werd ook wel de Hondekop genoemd. Deze trein reed in 1996 de laatste officiële rit.