Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen tot drie jaar cel geëist tegen twee mannen uit Almere voor de gewapende overval die zij afgelopen juni zouden hebben gepleegd op een Connexxion-bus in hun woonplaats. 

Eén verdachte blijft zwijgen en de tweede ontkent bij de overval betrokken te zijn.

Voor de rechtbank in Lelystad stelde de officier van justitie woensdag dat er tegen de twee meer dan voldoende bewijs is.

De overval was onderdeel van een reeks incidenten die zich dit jaar met Connexxion-bussen voordeden in Almere. In april staakten chauffeurs al om zo meer veiligheid in hun bussen af te dwingen. Toen kort na de overval bussen met stenen werden bekogeld, schrapte Connexxion tijdelijk zelfs enkele lijnen in de Kruidenwijk in Almere.

De aanklager eiste tegen de zwijgende hoofdverdachte Wesley W. (23) drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM dat hij ruim 120 dagen aan oude voorwaardelijke straffen uitzit.

Tegen medeverdachte Roy O. (30) werd 2,5 jaar gevangenisstraf gevorderd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM eiste ook dat hij na zijn vrijlating onder elektronisch toezicht komt en dat beide verdachten tijdens hun proeftijd geen contact met elkaar mogen hebben.

Schade

De officier van justitie wil verder dat de mannen opdraaien voor de schade die de drie slachtoffers - de chauffeur, een zwangere passagiere en vervoersbedrijf Connexxion - hebben geclaimd. Bij elkaar gaat het om bijna 10.000 euro.

Hoofdverdachte W. heeft een lang strafblad en reclassering ziet geen mogelijkheden ziet voor begeleiding. W. ontkent, maar is herkend op camerabeelden. Ook zijn er belastende telefoontaps.

Uit de beelden blijkt dat de overval amper tien seconden duurde. De buit was klein, maar de impact op de slachtoffers enorm. De passagiere is haar gehele verdere zwangerschap bang geweest. De buschauffeur wil stoppen met zijn werk.

Vrijspraak

Advocaat Ronald Zwiers vroeg vrijspraak voor O. Die zei zelf geweld ''te verafschuwen" en dat hij de bewuste avond thuis was. ''Ik heb vijf kindjes. Ik houd me niet bezig met overvallen."