Volkert van der Graaf hoeft geen verdere psychische begeleiding te ondergaan. De moordenaar van politicus Pim Fortuyn heeft volgens het gerechtshof in Den Haag geen psychisch probleem.

Een van de voorwaarden van de voorlopige vrijlating van Van der Graaf was een verplichte begeleiding door een psycholoog. Maar volgens zijn advocaat Willem Jebbink is dat niet meer nodig, aangezien Van der Graaf geen psychisch probleem zou hebben.

Volgens het hof is de psychiater van Van der Graaf van mening dat ''verdere psychische begeleiding niet zinvol is''.

De rechtbank stelde de moordenaar van Pim Fortuyn afgelopen maand in het gelijk. Een psychiater kwam anderhalf jaar geleden al tot de conclusie kwam dat Van der Graaf geen psychisch probleem heeft.

Het Openbaar Ministerie ging in beroep, maar zonder succes. Het OM vindt een verplichte begeleiding wel nodig om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten.

Straf

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood.

Andere voorwaarden waar de moordenaar van Fortuyn zich wel nog aan moet houden, zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van het slachtoffer komen. Bovendien is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.

Zowel de Nederlandse Staat als Van der Graaf kan het besluit van het gerechtshof nog aanvechten bij de Hoge Raad.