In een woning aan de Adriaan Pauwstraat in Groningen zijn dinsdag vier handgranaten gevonden op de zolder van een woning. Meer dan dertig huizen binnen een straal van 150 meter zijn uit voorzorg ontruimd.

Dat meldt de politie.

Volgens de politie gaat het handgranaten die door de bouwvakkers naar buiten zijn meegenomen. De vondst is gedaan op de zolder van een woning door bouwvakkers tijdens sloopwerkzaamheden. 

Bij de granaten zijn de ontstekers inmiddels verwijderd. Duidelijk is geworden dat het niet gaat om materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. De politie zal verder onderzoek doen naar de herkomst van de granaten.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft op de locatie onderzoek uitgevoerd. Rond 13.30 uur was dat afgerond. Er zijn geen bijzonderheden aangetroffen laat de politie in Groningen weten.

De politie heeft met de eigenaar van de woning gesproken en die zegt er al enkele jaren te wonen, maar geen weet te hebben gehad van de granaten op zolder.

Bekijk beelden van de ontruiming

Opgevangen

Meer dan dertig woningen en een flat aan de Asingastraat zijn ontruimd. Omwonenden worden door de politie opgevangen. Ruimtig vijftig mensen hebben hier gebruik van gemaakt.

Volgens de politie worden de afzettingen zo spoedig mogelijk opgeheven.