De politie heeft in Soest drie verdachten aangehouden na een aantal plofkraken in filialen van Albert Heijn, in de nacht van maandag op dinsdag. Het zijn mannen van 25, 26 en 36 jaar uit Utrecht en omgeving. Ze zitten vast. 

De politie zoekt uit of het drietal bij een of meer plofkraken betrokken was. 

In Driebergen hadden de daders het gemunt op twee geldautomaten en ook in Soest en Brielle werd een automaat in een winkel van de supermarktketen opgeblazen.

De daders verschaften zich eerst toegang tot de winkel en bliezen daar de geldautomaat op.

Buiten de supermarkt werd een vreemde lucht geroken, mogelijk ging dit om gas. Op advies van de brandweer werd het pand niet betreden en de afzetting verruimd. Na grondig onderzoek oordeelde de brandweer om 5.30 uur dat het veilig was om naar binnen te gaan. De Forensische Opsporing en de explosievenverkenner hebben een eerste onderzoek gedaan. 

Video: Ravage na plofkraken in supermarkten

Verband

De politie vindt het nog te vroeg om een verband te leggen tussen de zaken. Of er geld is buitgemaakt, is niet bekendgemaakt.

Eerder dinsdagochtend noemde een politiewoordvoerder het bij Radio M Utrecht opvallend dat de plofkraken in een paar uur tijd zijn gepleegd in een relatief klein gebied.