Een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog heeft maandag een eresaluut gemaakt aan de omgekomen vliegers van het geborgen toestel in het IJsselmeer. 

Vanuit Greup (Zuid-Holland) vloog de Avro Lancaster driemaal laag over de bergingslocatie, gevolgd door twee F-16's.

Ook vloog het toestel driemaal laag langs het strand van De Heege Gerzen om basisschoolkinderen uit de gemeente de Friese Meren te groeten. Zij hadden speciale lessen gevolgd over de berging en werden zo bedankt voor hun betrokkenheid.

Vanuit De Heege Gerzen vloog de Lancaster van BBMF (Battle of Britain Memorial Flight) terug naar het Verenigd Koningkrijk, waar de thuisbasis is van het toestel.

Het wrak van het toestel werd gevonden bij het onderzoeken van de bodem. In het gebied gaat zand gewonnen worden.

Bommen

Op 8 september werden vier bommen van het toestel, die op de bodem van het IJsselmeer lagen, onschadelijk gemaakt. Ze zijn door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in de buurt van Assen ter ontploffing gebracht.

De Vickers Wellington werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 boven het IJsselmeer neergeschoten door de Duitsers. Aan boord waren zes Poolse bemanningsleden. Van drie van de bemanningsleden zijn de lichamen destijds geborgen. Tijdens de bergingsoperatie zijn er stoffelijke resten gevonden van de anderen.

Video: Berging Britse bommenwerper IJsselmeer

Berging Britse bommenwerper IJsselmeer
Berging Britse bommenwerper IJsselmeer