Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

De belangrijkste vraag voor het OM was of de manier waarop Henriquez werd aangehouden, voldeed aan de eisen waaraan de politie moet voldoen. De voorlopige conclusie is dat de twee politieagenten die vervolgd worden, zich hier niet aan hebben gehouden.

Het OM zegt tegen NU.nl wel dat de aanhouding terecht was. "Hij werd weggestuurd en kwam vervolgens weer terug en sprak over een wapen. De politie schatte in dat hij de openbare orde verstoorde."

Geoorloofd

Henriquez vormde echter niet zo’n groot gevaar dat het gebruikte geweld geoorloofd was, vindt het OM. Hem overmeesteren had ook op een andere manier gekund.

Op basis van onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) concludeert het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook een klap op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.

Pepperspray

Van de twee agenten die worden vervolgd, paste één de nekklem toe en sloeg de ander Henriquez op zijn neus en gebruikte pepperspray tegen hem. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM niet dat deze agenten uit waren op de dood van Mitch Henriquez.

De dood van Henriquez leidde in juli van vorig jaar tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk. Na het incident werden vijf agenten geschorst. De vijf betrokken politieagenten werden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg en nu vervolgt het OM twee van hen inderdaad.

Video: Arrestatie Mitch Henriquez op Haags festival

Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez
30
Bekijk de oude beelden van de arrestatie van Henriquez

Dood door schuld

Omdat over de juridische kwalificatie 'zware mishandeling met de dood tot gevolg' discussie mogelijk is, legt het OM de twee agenten toch ook doodslag en dood door schuld ten laste.

De drie agenten die niet worden vervogd, hebben geen geweld gebruikt die het overlijden van Henriquez mede kunnen hebben veroorzaakt. "Hun handelingen zijn toegestaan bij het verrichten van een aanhouding", concludeert het OM.

Deze drie agenten blijven wel geschorst. Dat blijft het geval, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden zeventig getuigen gehoord, volgens het OM is dit een zeer groot aantal. Ook werden camerabeelden bekeken van de aanhouding en werden rapporten opgesteld en deskundigen gehoord.

In de Kamer werd vorig jaar juli met verbijstering gereageerd op de conclusie van het OM dat de dood van Henriquez het gevolg is van politieoptreden.

De Kamer gaf justitie de ruimte om de zaak verder uit te zoeken, en zei het toen terecht te vinden dat de betrokken agenten op non-actief werden gesteld.

Nabestaanden

De nabestaanden van Henriquez laten via advocaat Richard Korver weten het niet eens de zijn met de beslissing van het OM en willen dat alle vijf de agenten vervolgd worden.

De nabestaanden vinden dat alle betrokken agenten hadden moeten weigeren om Henriquez in een politiebus te vervoeren. "Het was immers klip en klaar dat Mitch buiten bewustzijn was", benadrukt Korver. "De ambtsinstructies schrijven dan voor dat een ambulance moet worden opgeroepen."