OM vervolgt twee agenten voor dood Mitch Henriquez

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

De belangrijkste vraag voor het OM was of de manier waarop Henriquez werd aangehouden, voldeed aan de eisen waaraan de politie moet voldoen. De voorlopige conclusie is dat de twee politieagenten die vervolgd worden, zich hier niet aan hebben gehouden.

Het OM zegt tegen NU.nl wel dat de aanhouding terecht was. "Hij werd weggestuurd en kwam vervolgens weer terug en sprak over een wapen. De politie schatte in dat hij de openbare orde verstoorde."

Geoorloofd

Henriquez vormde echter niet zo’n groot gevaar dat het gebruikte geweld geoorloofd was, vindt het OM. Hem overmeesteren had ook op een andere manier gekund.

Op basis van onderzoek van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) concludeert het OM dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Ook een klap op zijn neus en het gebruik van pepperspray heeft mogelijk een rol gespeeld.

Overzicht: Fatale arrestatie Mitch Henriquez

Mitch Henriquez kwam in juni 2015 om het leven na zijn arrestatie bij een muziekfestival in Den Haag. © ANP
Het leek alsof Henriquez om het leven is gekomen door zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. © ANP
Gerald Roethof, de advocaat van de nabestaanden van Henriquez, zegt dat zijn cliënt gigantisch mishandeld is. "Als je het leest: je schrikt ervan." © ANP
Na het overlijden van Henriquez brak onrust uit in de Haagse Schilderswijk. © ANP
De Mobiele Eenheid moest ingrijpen tijdens rellen en demonstraties. © ANP
Meer dan honderd mensen zijn opgepakt tijdens de rellen. © ANP
Het onderzoek naar de dood van Henriquez nam veel tijd in beslag omdat er ruim zeventig getuigen moesten worden verhoord. © ANP
Twee van de vijf betrokken agenten krijgen voorwaardelijk strafontslag van een jaar en mogen voorlopig niet meer werken, wordt 15 december 2016 bekendgemaakt. © ANP
Nabestaanden maken op 6 januari 2016 bekend een procedure aan te spannen om alle vijf de agenten vervolgd te krijgen. © ANP
De twee agenten die terecht staan voor fatale aanhouding van Mitch Henriquez, zitten tijdens hun rechtszaak in een aparte ruimte achter een zwart scherm. © ANP
Deze uitzonderlijke gang van zaken heeft te maken met de veiligheid van de twee agenten, vertelde de rechter op 20 februari. © ANP
Op 27 maart komt een rapport van een forensisch arts naar buiten waarin staat dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Henriquez is overleden als gevolg van verwurging na een nekklem. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Pepperspray

Van de twee agenten die worden vervolgd, paste één de nekklem toe en sloeg de ander Henriquez op zijn neus en gebruikte pepperspray tegen hem. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM niet dat deze agenten uit waren op de dood van Mitch Henriquez.

De dood van Henriquez leidde in juli van vorig jaar tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk. Na het incident werden vijf agenten geschorst. De vijf betrokken politieagenten werden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg en nu vervolgt het OM twee van hen inderdaad.

Video: Arrestatie Mitch Henriquez op Haags festival

Dood door schuld

Omdat over de juridische kwalificatie 'zware mishandeling met de dood tot gevolg' discussie mogelijk is, legt het OM de twee agenten toch ook doodslag en dood door schuld ten laste.

De drie agenten die niet worden vervogd, hebben geen geweld gebruikt die het overlijden van Henriquez mede kunnen hebben veroorzaakt. "Hun handelingen zijn toegestaan bij het verrichten van een aanhouding", concludeert het OM.

Deze drie agenten blijven wel geschorst. Dat blijft het geval, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden zeventig getuigen gehoord, volgens het OM is dit een zeer groot aantal. Ook werden camerabeelden bekeken van de aanhouding en werden rapporten opgesteld en deskundigen gehoord.

In de Kamer werd vorig jaar juli met verbijstering gereageerd op de conclusie van het OM dat de dood van Henriquez het gevolg is van politieoptreden.

De Kamer gaf justitie de ruimte om de zaak verder uit te zoeken, en zei het toen terecht te vinden dat de betrokken agenten op non-actief werden gesteld.

Nabestaanden

De nabestaanden van Henriquez laten via advocaat Richard Korver weten het niet eens de zijn met de beslissing van het OM en willen dat alle vijf de agenten vervolgd worden.

De nabestaanden vinden dat alle betrokken agenten hadden moeten weigeren om Henriquez in een politiebus te vervoeren. "Het was immers klip en klaar dat Mitch buiten bewustzijn was", benadrukt Korver. "De ambtsinstructies schrijven dan voor dat een ambulance moet worden opgeroepen."

Lees meer over:
Tip de redactie