De ouders van de acht maanden oude baby Jairo, die overleed als gevolg van kindermishandeling, moeten daarvoor volgens het Openbaar Ministerie celstraf krijgen.

 

Het OM beschouwt de 26-jarige vader als degene die de baby schopte, sloeg en stompte en vindt dat hij daarvoor vier jaar naar de gevangenis moet. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader en moeder van Jairo van schuld aan de dood van hun kind.

De 26-jarige moeder is volgens het OM slachtoffer en dader tegelijk. Zij verloor haar kind, maar heeft ook niets gedaan om een einde aan de mishandelingen te maken. Daarvoor zou zij een celstraf moeten krijgen van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Baby Jairo overleed in augustus 2010. De rechtbank wees de zaak tegen de ouders eerst af omdat politie en OM fouten hadden gemaakt. Het gerechtshof besloot later dat de zaak toch behandeld moest worden. Het OM hield maandag bij de strafeisen rekening met het lange tijdsverloop.

Blauw oog

Het staat volgens het OM vast dat de baby stelselmatig is mishandeld. Toen het kindje zes weken was zag een arts al een blauwe plek. Enkele weken later had Jairo een blauw oog en even later een gebroken beentje. De ouders kregen opvoedhulp, maar dat hield na zes weken weer op.

De moeder was maandag niet bij de rechtszaak aanwezig. De vader zei tegen de rechter dat de meeste kwetsuren van zijn zoontje voor hem een raadsel waren. Voor een paar blauwe plekken had hij wel een verklaring, die de officier van justitie echter afdeed als "flauwekul".

Jairo overleed in het ziekenhuis aan een ontsteking na een darmperforatie, die volgens artsen alleen kon zijn ontstaan door een harde stomp in de bovenbuik. Een schouwarts constateerde na de dood dat de baby alweer een gebroken been had, nog andere botbreuken en bloeduitstortingen over zijn hele lichaam.

Reddingsboei

De werkloze vader was veel alleen thuis met het kind. Daarom moet hij volgens het OM wel degene zijn die de baby mishandelde, hoewel hij een blanco strafblad heeft. De moeder had een reddingsboei voor haar kind moeten zijn, vindt het OM. "Maar ze wilde niet zien wat er gebeurde."

De raadslieden van de ouders willen vrijspraak. Het staat volgens hen helemaal niet vast wat er nou precies is gebeurd en hoe dat is gebeurd. De rechtbank doet op 3 oktober uitspraak.