Ruim vijftig studenten van de bacheloropleiding Medische Hulpverlening (BMH) slepen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor de rechter.

Zij menen dat ze door nalatigheid van de hogeschool flinke studievertraging hebben opgelopen. De studenten worden bijgestaan door het Landelijk Studenten Rechtsbureau. Zij eisen 20.000 euro per student per vertraagd studiejaar.

De studenten kregen vrijwel nergens een stageplek omdat ze zich niet konden inschrijven in het zogeheten BIG-register, de databank waarin officieel erkende gezondheidswerkers staan geregistreerd.

Dat was het gevolg van nalatigheid van de school. Door het ontbreken van deze registratie, konden ze geen stage lopen en daardoor was het nagenoeg onmogelijk om af te studeren.

Overheid

Volgens Frank Stöteler, bestuurslid van de HAN, ligt de fout niet bij de school maar bij de overheid. "Wij kunnen er niks aan doen, wij hebben in alle opzichten uitermate zorgvuldig gehandeld", aldus Stöteler.

Volgens hem gaat het ook maar om slechts "enkele" studenten die studievertraging opliepen door problemen met de registratie. De bestuurder vermoedt dat het bedrag van 20.000 euro nu ook andere studenten aantrekt.

Utrecht

Studenten van dezelfde opleiding van de Hogeschool Utrecht hadden hetzelfde probleem. Het rechtsbureau spande namens deze studenten eerder al een rechtszaak aan.

De rechter oordeelde begin dit jaar dat de HU aansprakelijk is voor de studievertraging van die studenten. Over de hoogte van de schadevergoeding loopt nog een zaak in hoger beroep.

De bachelor Medische Hulpverlening leidt studenten op tot ambulancehulpverleners, spoedeisendehulpmedewerkers en anesthesiemedewerkers.