De 19-jarige Zaandamse vlogger Ismail Ilgun is vrijdag door de politie vrijgelaten. Ilgun werd dinsdag naar aanleiding van de video's en de overlast in de Zaandamse wijk Poelenburg aangehouden wegens opruiing. 

De vrijlating gaat gepaard met een gebiedsverbod en begeleiding van de reclassering, zo meldt de politie. Formeel doet de politie geen mededelingen over de identiteit van verdachten, maar na de arrestatie op dinsdag bevestigden familie en bekenden dat Ilgun inderdaad was opgepakt. 

Naast opruiing wordt de vlogger ook verdacht van het aanzetten tot geweld, vanwege het filmen en verspreiden van dreigementen.

Twee andere personen die in de video's met de dreigementen te zien waren, werden eerder deze week ook aangehouden. Zij zijn donderdagvond al door de politie vrijgelaten, eveneens met een gebiedsverbod en daarnaast een dagvaarding. 

Doorzoeking

Bij de arrestatie op dinsdag is de woning van Ilgun doorzocht. Daarbij zijn onder andere digitale gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek naar de gegevensdragers wordt voortgezet, zo meldt de politie. Daarna wordt besloten of er overgegaan wordt tot strafrechtelijke vervolging. 

In de wijk Poelenburg is het al een paar weken onrustig. De wijk kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren bij een supermarkt.

Andere arrestaties

Ook donderdag werden door de politie opnieuw arrestaties verricht na incidenten. Een persoon die hierbij betrokken was, is door de politie in verzekering gesteld. Vier van deze personen hebben een boete gekregen voor het belediging van agenten en het onderzoek naar een zesde verdachte is momenteel nog gaande. 

Overzicht: Onrust in Zaandamse wijk Poelenburg