Vier ouders van oudleerlingen van De Roos in Zaandam mogen de school niet langer bestempelen als een terroristenschool of 'Fetoschool'. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. 

Ze krijgen een dwangsom van 1.000 euro opgelegd als zij dit verbod schenden met een maximum van 10.000 euro. Feto staat voor Fethullah Terrorist Organisation.

De rechter vindt dat de uitspraken van de ouders in de WhatsApp-groep die zij hadden opgericht, de school schade heeft berokkend. Ouders werden actief benaderd om bij de groep te komen. Daarin werd opgeroepen en voorlichting gegeven om kinderen van school te halen. De Roos zou banden hebben met Fethullah Gülen en zou daarom een school van terroristen zijn. 

De geestelijke Gülen wordt door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als het brein achter de mislukte couppoging gezien.

De ouders hoeven hun uitspraken in De Telegraaf niet te rectificeren. Ook mogen ze De Roos een 'Gülenschool' blijven noemen. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) was twee weken geleden naar de rechter gestapt om de ouders te dwingen met hun negatieve uitlatingen te stoppen en alle beschuldigingen over De Roos te rectificeren. 

Video: Wie is Fethullah Gülen?

KIJK: Wie is Fethullah Gülen?
KIJK: Wie is Fethullah Gülen?

Leraren

De stichting ontkent een Gülenschool te zijn, maar zag zich geconfronteerd met een forse terugloop van het aantal leerlingen. Inmiddels zijn al 179 kinderen van de school gehaald. Ook zijn negen leraren van de school opgestapt. 

De rechter bepaalde 8 september dat De Roos en ouders in gesprek moesten om het onderling op te lossen, maar beide partijen kwamen er niet uit.