Onweersbuien trokken in de nacht van donderdag op vrijdag over grote delen van Nederland. Op verschillende plekken leidde dit tot overlast.

In diverse provincies had het KNMI uit voorzorg code geel afgegeven.

Op Twitter plaatsten veel inwoners van Brabant, Gelderland en Utrecht foto’s van bliksemschichten en onweer. Ook kwamen er meldingen van hevige regenval en onweer uit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Noord-Holland.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) had vooral het verkeer op de A67 enige tijd last van een plotselinge wolkbreuk. Ook het treinverkeer raakte gestremd door een blikseminslag. Tussen Boxmeer en Venlo rijden om die reden vrijdagochtend geen treinen. De NS weet niet hoe lang de overlast gaat duren.

In de Brabantse plaats Deurne woedde een storm die meerdere grote bomen uit de grond rukte en de straten onder water zette. Ook ging de regenval gepaard met flinke hagelstenen, meldt Omroep Brabant.

Woonboerderij

Ook over Twente trokken onweersbuien. In Markelo veroorzaakte een blikseminslag in de nacht van donderdag op vrijdag een grote brand in een woonboerderij met een rieten dak. Het gezin kon zichzelf op tijd in veiligheid brengen, meldt Hart van Nederland. De boerderij moet als verloren worden beschouwd.

In de Gelderse gemeente Overbetuwe werd volgens Omroep Gelderland een officiële wolkbreuk gemeten. In het dorp Homoet viel in de nacht binnen 12 minuten meer dan 26 millimeter regen.

Het KNMI verwacht dat het vrijdag overdag op de meeste plaatsen droog blijft. Maar in de avonduren worden in het zuidwesten en het westen wel weer buien voorspeld. Er is voor vrijdag echter nog geen code geel van kracht.

Video: Grote brand in boerderij in Markelo

Trein ontspoord

Ook in andere Europese landen leverde het onweer problemen op.

In grote delen van Engeland leidden stortbuien in de nacht van donderdag op vrijdag tot chaos op de weg, meldt The GuardianBij station Watford Junction, in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk, ontspoorde vrijdagochtend zelfs een trein als gevolg van de watervloed.

Er vielen geen gewonden, maar het treinverkeer was wel de hele ochtend ernstig ontregeld.

In grote delen van Italië is vrijdag een code oranje afgegeven voor donder en bliksem, meldt de ANWB. Het vakantieverkeer in het Zuid-Europese landen moet hier rekening mee houden.