De politie heeft woensdag twee jongeren van 19 en 20 jaar aangehouden in Zaandam. Zij worden verdacht van onder meer het aanzetten tot geweld. Donderdag werden bij ongeregeldheden nog een aantal jongeren gearresteerd. 

De aanleiding voor de aanhouding op woensdag in de wijk Poelenburg was een video waarin het duo dreigt met een boksbeugel en een stroomstootwapen. Ook werden er bedreigingen geuit in de video.

De verdachten zijn woensdag buiten heterdaad aangehouden en zitten allebei vast.

Donderdag pakte de politie een 17-jarige jongen uit Zaandam op. Hij wordt verdacht van het gooien van onder meer eieren naar een cameraploeg van PowNed. Dat gebeurde dinsdag bij een supermarkt.

Na de arrestatie ontstond wederom onrust, waardoor de politie opnieuw genoodzaakt was om een aantal jongeren aan te houden, meldt een woordvoerder van de politie aan NU.nl. Details over die arrestaties konden nog niet worden gegeven.

Video: Onrust in Zaandamse wijk Poelenburg

Arrestaties

In totaal zijn de afgelopen dagen meer dan vijftien arrestaties verricht in Zaandam. Er zitten nog minstens vier verdachten vast. Naast de drie die donderdag en woensdag zijn aangehouden, blijft de vlogger Ismail Ilgun, die video's op YouTube publiceerde van jongeren die de overlast veroorzaakten, nog in verzekering.

Het rommelt al dagen in de wijk Poelenburg. Er zijn klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren.

Raadsvergadering

Donderdagavond gaf burgemeester Geke Faber van Zaanstad in een raadsvergadering aan beveiliging te hebben ingesteld voor raadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad), nadat zij op straat was geïntimideerd door vlogger Ilgun.

De burgemeester ligt onder vuur bij een deel van de oppositie omdat zij het afgelopen weekeinde niet publiekelijk heeft opgenomen voor het bedreigde raadslid. Rot, die aangifte deed tegen de vlogger, zei donderdagavond na het incident "door slechts één fractie in de raad te zijn gesteund".

Motie

Haar partij Democratisch Zaanstad diende donderdagavond samen met de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) voorafgaand aan het debat een motie van wantrouwen in tegen de burgemeester.

Volgens beide partijen heeft Faber het volledig laten afweten in de aanpak van de overlast in Poelenburg. POV-fractieleider Harrie van der Laan noemde het daarnaast "beschamend dat een raadslid zich niet beschermd voelt".