De Islamitische Universiteit Rotterdam wil niet meer meewerken aan een onderzoek van de kwaliteitsorganisatie NVAO, die oordeelt over hoger onderwijs. De rector van de instelling deed herhaaldelijk uitspraken die door velen als discriminerend en haatzaaiend worden ervaren. 

Deze week liet de instelling weten niet meer te willen meedoen aan het onderzoek dat was afgesproken. Onderwijsminister Jet Bussemaker meldde het stopzetten van de medewerking donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

Bussemaker kan hier verder als minister momenteel niet veel aan doen, omdat wetgeving hiervoor ontbreekt. Wel is deze wetgeving inmiddels in de maak, om het zo mogelijk te maken in te grijpen als onderwijsinstellingen hun taak om het "maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen" niet uitvoeren.