Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt Herman Du Bois voor 3,5 jaar achter de tralies voor zijn rol in een xtc-bende. 

Du Bois zat eerder jarenlang onterecht vast in de Puttense moordzaak.

Tegen de 42-jarige hoofdverdachte Yaron A. eiste de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Zutphen 10 jaar cel. A. kreeg eerder al 11 jaar cel voor de uitvoer van vele tienduizenden xtc-pillen naar het buitenland.

In de drugszaak, door de politie Zilver gedoopt, werden op dertien locaties in het land xtc-laboratoria en -opslagplaatsen opgerold. Eenzelfde aantal verdachten werd daarbij opgepakt. De 32-jarige zoon van Du Bois, Michel, hoorde 4,5 jaar cel tegen zich eisen.

'Geldnood'

De politie kwam de bende op het spoor na een tip van Belgische collega's die een vrachtwagen vol chemicaliën richting grens volgden. De chemicaliën werden overgeladen in een bestelwagen in Neede en naar Borculo gereden. Daar werd de volgende dag een groot drugslaboratorium opgerold.

Yaron A. en zijn kompaan Wouter van de P. - die zeven jaar cel hoorde eisen - leidden de bende en ronselden onder meer vader en zoon Du Bois, zei de officier. Herman Du Bois zei eerder in de zitting in geldnood te zitten. Ook jaren na zijn vrijspraak kon hij geen werk vinden. 

De officier van justitie begreep dat de wonden van de gerechtelijke dwaling niet geheeld zijn. ''Maar deze strafzaak is niet de plek daarover in discussie te gaan.'' Bij Du Bois thuis werden dezelfde soort xtc-pillen gevonden als op productielocaties in Putten en Borculo. Op zolder bij een andere zoon verstopte hij 47 kilo MDMA, goed voor de productie van 100.000 pillen.

De rechtbank Gelderland heeft meerdere weken uitgetrokken voor de zaak. Op 1 december volgen de vonnissen.