Twee mannen blijken verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle bedreigingen en beledigingen binnen de Turkse gemeenschap die bij de politie in Rotterdam bekend zijn. Beiden werden vorige week opgepakt. 

De mannen die de uitlatingen deden na de mislukte couppoging in Turkije van juli zijn 42 en 43 jaar oud. Ze worden verdacht van bedreiging, haatzaaien, belediging, opruiing en vernieling. 

In totaal kregen de politie en het Openbaar Ministerie ruim tachtig aangiften en meldingen binnen. Daar zitten waarschijnlijk ook dubbelingen bij. Van hoeveel strafbare feiten de twee verdachten precies worden verdacht, kon een woordvoerder van de politie niet zeggen. Wel bevestigde hij dat het om de helft van het totaal gaat. 

Aboutaleb stelde meer arrestaties in het vooruitzicht, zei hij tegen RTV Rijnmond

Gülen

De bedreigingen waren vooral gericht aan het adres van vermeende aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering het brein achter de mislukte staatsgreep is. Gülen zelf, die in de Verenigde Staten woont, heeft alle betrokkenheid bij de couppoging ontkend. 

Na de couppoging is in de Turkse gemeenschap in Nederland ook onrust ontstaan. Fethullah Gülen heeft een aanzienlijke aanhang onder Turken wereldwijd. Vooral in Rotterdam, waar meer dan veertigduizend inwoners een Turkse achtergrond hebben, zijn veel spanningen.

Video: Wie is Fethullah Gülen?