De berging van een neergestorte bommenwerper die op de bodem van het IJsselmeer lag, is afgerond. Ook zijn botresten van overleden militairen geborgen. 

Ruim 75 jaar nadat de Vickers Wellington met Poolse bemanning door Duits afweergeschut werd neergehaald, zijn de afgelopen weken honderden brokstukken van het toestel van de bodem gehaald. Onder de gevonden onderdelen zijn onder meer een propeller, een deel van het landingsgestel en naamplaatjes, vooral in kleine stukjes.

Op het eerste gezicht is het resultaat "een container vol schroot", vertelt een woordvoerder van gemeente De Friese Meren. Maar, zo stelt de gemeente, "met een beetje fantasie valt er wel een vliegtuig van te maken.'' 

Om het toestel te bergen is een damwand van 25 bij 36 meter gebouwd en al het water weggepompt. Met een zeef zijn alle stukjes eruit gehaald die groter zijn dan 10 millimeter.

Wat er met de resten van het toestel moet gebeuren is nog niet bekend. "Waarschijnlijk gaan die eerst naar Soesterberg", zegt de woordvoerder, waarmee wordt gedoeld op de locatie van bergingsdienst. "Wellicht heeft een museum er interesse in". 

Video: Bommen uit Tweede Wereldoorlog opgeblazen

Bommen uit Tweede Wereldoorlog opgeblazen
Bommen uit Tweede Wereldoorlog opgeblazen

Bemanning

Volgens gegevens waren zes Polen aan boord toen het vliegtuig in de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd neergehaald. De slachtoffers hoorden tot de Poolse luchtmachteenheden die na de invasie van hun eigen land waren uitgeweken naar Groot-Brittannië. Drie slachtoffers zijn destijds gevonden en begraven.

Als eerbetoon aan de Poolse bemanning vliegt maandag een andere historische bommenwerper over de vindplaats. 

Aan boord van het toestel van de Britse Royal Air Force (RAF) waren ook vier bommen. Explosievenexperts zullen deze donderdagmiddag tot ontploffing brengen.