In De Bilt is woensdag om 13.50 uur een temperatuur van 30 graden gemeten. Het is sinds de metingen in 1901 van start gingen nooit voorgekomen dat er zo laat in september een tropische dag werd geregistreerd.

Het record werd dinsdag, op 13 september, ook al gebroken. Daarvoor stond het record op 5 september. Zowel in 1949 als in 2013 werd op die dag een tropische dag gemeten.

Eerder op de dag werd volgens Weeronline al het record voor de warmste 14 september sinds 1901 gemeten. Dit record was ruim een halve eeuw in handen van het jaar 1964.

In Limburg is woensdagmiddag weer sprake van een regionale hittegolf. Sinds 1947 is het niet meer zo laat in het jaar voorgekomen dat zich zo'n situatie voordeed. In Noord-Limburg werd tegen 13.00 uur 30,3 graden gemeten.

Warmterecord

De nacht van dinsdag op woensdag ging al de boeken in als warmste septembernacht ooit gemeten in Nederland.

In Vlissingen bleef het kwik steken op 21,6 graden en daarmee sneuvelde het oude nachtelijke warmterecord voor deze maand. Dat werd volgens Weerplaza in 1949 gevestigd, toen het in Maastricht 20,9 graden bleef.

Het was dinsdag ook al de warmste 13 september sinds het KNMI in 1901 begon met het bijhouden van de temperaturen.

Datumrecord

Het zou volgens de weersverwachtingen zomaar kunnen dat ook het datumrecord van 14 september wordt verbroken. Dat werd in 1964 gevestigd in het Brabantse Volkel. Daar liep de temperatuur toen op tot 31,3 graden.

Naar verwachting worden woensdag nog meer hitterecords gebroken. In De Bilt wordt volgens Weeronline met 31 graden een historisch late tropische dag verwacht. In Noord-Brabant wordt het mogelijk zelfs 33 graden; deze temperatuur is nog nooit gemeten in Nederland op 14 september.

Video: Tropisch weer in september

Tropisch weer in september
Video
Tropisch weer in september

Tropische dagen

Zuid-Limburg heeft de afgelopen week vijf zomerse dagen en drie tropische dagen op rij gehad. Voor een zomerse dag moet de maximumtemperatuur boven de 25 graden komen; voor een tropische dag moet het kwik 30 graden aanraken.

De laatste keer dat dit gebeurde was ook in 1947, toen Maastricht half september een week zuchtte onder een hittegolf.

hittekaart