Van de volwassenen die een kind seksueel misbruiken krijgt 43 procent geen gevangenisstraf, meldt de Telegraaf op basis van een interview met Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Voor het rapport 'Ontucht voor de rechter II', dat woensdag verschijnt, analyseerde de rapporteur 182 kindermisbruikvonnissen uit 2012 en 2013.

Volgens de Telegraaf krijgt één op de vijf daders een vrijheidsstraf van meer dan een jaar, terwijl de maximumstraffen in deze zaken zes tot zestien jaar zijn. Volgens de rapporteur ontbreekt het aan een heldere motivering van de straf.

Ook zouden volgens Dettmeijer maar weinig kindermisbruikers van de rechter een beroepsverbod opgelegd krijgen, terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door een dader die met kinderen werkte als docent, sportcoach, gastouder of oppas.

Beroepsverbod

Vaak geeft de rechter geen beroepsverbod omdat de dader volgens de Nationaal Rapporteur "het verwerpelijke van zijn gedrag inziet", al een ander beroep heeft gevonden, of "geen pedoseksuele gevoelens heeft". Dat zegt volgens Dettmeijer echter niets over het risico van herhaling.

Dettmeijer, die zelf ook als kinderrechter werkte, zegt dat rechters wel in hun motivatie spreken over hoe lang een kind is misbruikt, maar dat dat niet uit de straf blijkt. Ook worden straffen vrijwel nooit met een derde verhoogd, terwijl dat wel mag.

"Van de wetgever mag die met een derde worden verhoogd als het kind wordt misbruikt door een ouder, of door iemand anders aan wiens zorg een kind is toevertrouwd", zegt ze in De Telegraaf. "Ook als iemand al eerder een zedendelict pleegde mag een verhoging met een derde worden opgelegd. Uit de statistieken blijkt dat dat niet gebeurt. Vanuit juridisch oogpunt is dat zeer opmerkelijk''

Strafrechters

Rechters zeggen zich niet te herkennen in het rapport. De koepelorganisatie van strafrechters stelt echter dat "geen enkele zaak hetzelfde is".

Volgens Michiel de Ridder, de voorzitter van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS), zijn rechters zich "er zeer van bewust dat duidelijkheid van groot belang is voor de acceptatie van een uitspraak".

Het pleidooi van Dettmeijer om de straffen meer met elkaar in lijn te brengen, overtuigt hem ook niet. "Dat lijkt mij geen goed idee. Juist bij deze gevoelige zaken is het extra belangrijk zorgvuldig naar de feiten te kijken en elke zaak op zichzelf te behandelen", zo reageerde hij in een verklaring.

De Ridder benadrukt dat in de rechtszaal veel verschillende zaken voorbijkomen. "Dit verklaart ook de diversiteit in straffen die worden opgelegd. Ontucht is altijd een verschrikkelijk iets, maar er zit wel een verschil tussen bijvoorbeeld een ongewenste aanraking of jarenlang seksueel misbruik."