De Zaandamse vlogger Ismail Ilgun is dinsdag aangehouden in zijn woning. Hij is een van negen personen die zijn opgepakt in Zaandam.

Dat meldt het AD op basis van familieleden en bekenden van Ilgun. Acht van de mensen die zijn opgepakt, zijn vrijgelaten en hebben een boete gekregen.

De acht werden maandag aangehouden voor het schenden van het samenscholingsverbod, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, belediging van een politieagent en het rijden zonder rijbewijs.

De politie wil niet bevestigen dat de vlogger is aangehouden en zegt nooit uitspraken te doen over een identiteit. Ze laten weten dat het gaat om een 19-jarige man uit Zaandam die dinsdagmorgen in zijn woning is aangehouden op verdenking van opruiing. 

Woning

De woning van de man is doorzocht en er zijn onder andere digitale gegevensdragers in beslag genomen.

In Poelenburg is het al een paar weken onrustig. De wijk kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie door Turks-Nederlandse jongeren bij een supermarkt.

Dagvaarding

Vier van de verdachten hebben een dagvaarding gekregen, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Een van hen moet voor de kinderrechter verschijnen, omdat hij een fietser zou hebben mishandeld en een politieagent zou hebben beledigd door boksrichtingen in diens richting te maken.

Een meerderjarige verdachte kreeg een dagvaarding, omdat hij zich verzette bij zijn aanhouding en een politieagent heeft beledigd. 

Video: Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam

Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam
Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam

Journalisten

Dinsdagmiddag bekogelde een groepje jongeren journalisten van Powned en hun auto met eieren. Er stond een groepje van ongeveer 25 jongeren bij wat winkels. Ze werden door de politie in de gaten gehouden. De journalisten deden ter plekke aangifte.

De rust lijkt inmiddels teruggekeerd. Zowel de bekogelde journalisten als de meeste jongeren zijn weggegaan.

Cameratoezicht

Maandagavond lieten de gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie al weten dat er extra cameratoezicht komt. Ook gaat de politie optreden tegen samenscholingen, komen er mogelijke gebiedsverboden en extra surveillances. 

De politie heeft op basis van deze maatregelen acht Zaandammers aangehouden voor onder andere overtreding van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in verband met het samenscholingsverbod, het niet op vordering tonen van het identiteitsbewijs, voor belediging van een politieagent en het rijden zonder rijbewijs.