Voormalig directeur Eric N. (62) van de stichting ALS heeft dinsdag een jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. 

Volgens de rechtbank in Haarlem is bewezen dat de voormalig topman in 2013 met dertig overboekingen 170.000 euro van de stichting naar een privé-rekening sluisde.

Ook staat volgens de rechtbank vast dat N. als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek daarna 143.000 euro achterover drukte. Dit om met een deel daarvan het financiële gat bij de stichting ALS op te vullen.

Om de verduistering aan het zicht te onttrekken, leverde hij bij de accountant een valse leenovereenkomst in tussen hem en de stichting waar hij als penningmeester actief was.

Liefdadigheidsinstellingen

De rechtbank rekende het N. zwaar aan dat hij geld van liefdadigheidsinstellingen heeft verduisterd ''en daar - ook toen er intern vragen kwamen - mee doorging". N. begon in maart 2013 met het overmaken van geld van de stichting ALS naar zijn privérekening. Hij noemde dat 'interne boekingen'. Hoewel zijn eigen boekhouding er in juni al vragen over stelde, ging hij er tot december mee door.

Volgens de rechtbank heeft N. behalve de financiële schade die hij heeft aangericht, ook het vertrouwen beschaamd dat hij genoot als bestuurder. ''Zijn optreden heeft geleid tot brede verontwaardiging in de samenleving, mogelijke imagoschade voor de stichtingen en als gevolg daarvan een risico op een terugloop in donaties." In de positie die hij had moet N. ''zich daarvan bewust zijn geweest", concludeert de rechtbank.

Zeilboot

N. gebruikte het verduisterde geld om zijn eigen geldproblemen op te lossen en voor privédoeleinden, zoals het opknappen van zijn zeilboot. Zijn straf viel iets lager uit dan de eis, omdat hij een groot gedeelte al terugbetaalde en bij de behandeling van zijn zaak volgens de rechtbank ''zeer berouwvol" was.

De stichting ALS Nederland zet zich in voor mensen met de spierziekte ALS. De stichting kreeg in 2014 vooral veel aandacht (en geld) door de Ice Bucket Challenge. De Rudolf Steiner Kliniek biedt intensieve zorg aan ouderen en aan volwassenen met een verstandelijke handicap.