De politie heeft maandagavond negen overlastgevers aangehouden in de Zaandamse wijk Poelenburg. De arrestanten zijn mannen van 19 tot 24 jaar en een man van 54 jaar.

Waar en hoe laat de negen precies zijn aangehouden en of ze nog vastzitten, kon een woordvoerster van de politie in de nacht van maandag op dinsdag niet zeggen.

De aangehouden mannen komen allemaal uit Zaandam, aldus een woordvoerder van de politie.

In Poelenburg is het al een paar weken onrustig. De wijk kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren.

Intimidatie

Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. De jongeren zouden ook voor de supermarkt staan, harde muziek draaien en passanten intimideren. Ook agenten worden intimiderend bejegend.

Maandagavond lieten de gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie al weten dat er extra cameratoezicht komt. Ook gaat de politie optreden tegen samenscholingen, komen er mogelijke gebiedsverboden en extra surveillances. Volgens regionale omroep NH wemelde het van de politie bij de supermarkt.

Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP noemt de maatregelen beperkt. Agenten die in andere wijken te maken hebben met soortgelijke problemen hebben hier weinig aan, zegt hij op NPO Radio 1. Van de Kamp pleit bij sociale onveiligheid voor meer bevoegdheden voor de politie, onafhankelijk van de burgemeester. Ook moet het strafbaar worden om het gezag van politie te ondermijnen, vindt de vakbondsvoorzitter.

Aangifte

Maandag werd ook bekend dat het raadslid Juliëtte Rot aangifte heeft gedaan van intimidatie, nadat ze tijdens een interview met NH werd lastiggevallen. Eerder werd een cameraploeg van Hart van Nederland al lastiggevallen.

Bekijk beelden van het incident:

Negatief

Volgens de jongeren heeft raadslid Rot een negatief beeld geschetst van hen en de buurt. Ze was vorige week te gast in Pauw om te praten over de overlast in de buurt. Het programma had ook vlogger Ismail Ilgün en enkele jongeren uit de buurt uitgenodigd. De uitzending zorgde voor veel reacties.