In de Zaandamse wijk Poelenburg komt extra toezicht vanwege de overlast die wordt veroorzaakt door een groep jongeren. 

Er komt meer cameratoezicht, er zal worden opgetreden tegen samenscholingen, en er zal extra worden gesurveilleerd. Ook worden mogelijk gebiedsverboden ingesteld. De gemeente Zaanstad, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben de maatregelen maandag gezamenlijk afgekondigd. 

In de Zaandamse wijk zorgen jongeren voor overlast rond de supermarkt aan de E. Heimansstraat. Afgelopen weekend werd onder andere een hakenkruis op de muur van de plaatselijke supermarkt geplaatst, op de plaats waar de jongeren samenkomen. 

Eerder op maandag werd ook bekend dat het raadslid Juliëtte Rot aangifte heeft gedaan van intimidatie, nadat ze tijdens een interview met RTV NH werd lastiggevallen. Eerder werd een cameraploeg van Hart van Nederland al lastiggevallen. 

Volgens de jongeren heeft Rot een negatief beeld geschetst van hen en de buurt. Ze was vorige week te gast in Pauw om te praten over de overlast in de buurt. Het programma had ook vlogger Ismail Ilgün en enkele jongeren uit de buurt uitgenodigd. De uitzending zorgde voor veel reacties.

Video: Cameraploeg Hart van Nederland bedreigd door vlogger

Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam
Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam

Vlogs

De jongeren, onder wie Ilgün, filmen hun gedragingen en zetten de beelden op internet. Sinds Ilgün eind juli begon met het online zetten van filmpjes, is de groep overlastveroorzakers in Poelenburg sterk toegenomen.

"We hebben hier al heel lang overlast. Maar er zijn nu opeens ook heel veel jongere kinderen verschenen", zegt secretaris Gertjan Welgemoed van de klankbordgroep Poelenburg. "Buiten dat de groep overlastveroorzakers groeit, vind ik ook dat die vlogger veel te veel ‘moments of fame’ heeft gehad", zo zegt Welgemoed. En dat sterkt andere jongeren volgens haar in hun gedrag. 

Bewoners van de wijk Poelenburg bespreken de problemen dinsdag. In buurtcentrum De Poelenburcht komen de wijkbewoners bijeen. De burgemeester van Zaanstad, Geke Faber, bracht vrijdagmiddag al een bezoek aan de wijk. Hier noemde ze het gedrag van de jongeren "onacceptabel".