Tegen Tessa van D. (27) en Manuel van V. (30) zijn maandag straffen van respectievelijk één en tien jaar cel geëist. 

De Tilburgers stonden voor de rechtbank in Den Bosch terecht vanwege gewelddadige roofovervallen die ze in september en oktober 2011 in Brabant pleegden, in aanloop naar de roofmoord op de Belgische makelaar Gunther Haagen datzelfde jaar. 

Vanwege die moord zijn de twee vorig jaar in België al veroordeeld tot 28 jaar en levenslang. De toenmalige geliefden waren tijdens hun criminele daden onder invloed van speed en coke. 

De eis voor Van D. is veel lager, omdat haar rol geringer was. De aanklager hield bij de strafeis rekening met de forse straffen die de twee in België kregen.

Rooftocht

Hun rooftocht begon met een woningoverval in Tilburg. Daarna volgde een gewelddadige overval in Baarle-Nassau, waarbij de man van een stel met een loden pijp is geslagen en de vrouw werd aangerand en bedreigd met verkrachting.

Een dementerende bejaarde in Chaam werd opgelicht en van goud en zilver bestolen. Tussendoor mislukte nog een overval in Bergen op Zoom.

Advocaat

Advocaat Arthur van der Biezen was het niet eens met de strafeis van tien jaar tegen zijn cliënt. Hij riep: "Dat kun je niet maken.'' Hij vond dat de aanloop van twee maanden naar de moord heeft meegespeeld om hem in België levenslang op te leggen. "Hij zou dubbel veroordeeld worden dan.’’ Hij vroeg de rechter om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Raadsvrouw Esther Vroegh stelde dat Van D. op een ‘loverboy-achtige manier is gemanipuleerd'. Omdat haar straf ook al fors was, vroeg ze om een schuldigverklaring zonder straf op te leggen.