Het aantal Nederlandse veroordeelden dat een straf van meer dan vier maanden cel ontloopt, blijft stijgen.

Op dit moment zijn bij justitie 3.209 zaken bekend van veroordeelden die voor een langere straf op de vlucht zijn. In 2013 waren dat er 2.760 en in 2009 ging het om 2.139 zaken.

Dit blijkt uit interne stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die in handen zijn van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Het gaat om veroordeelde moordenaars, drugshandelaren, zedendelinquenten en fraudeurs die een gevangenisstraf dienen uit te zitten.

Actieve opsporing

In totaal zijn bijna 12.000 gevallen bekend van veroordeelden met openstaande straffen die op vrije voeten zijn. Een kwart van deze zaken, zo’n 2.819, komt in aanmerking voor 'actieve opsporing' omdat ze een celstraf van vier maanden of meer hebben uitstaan.

In nog eens 390 zaken staat ook zo’n strafrestant open, maar deze veroordeelden worden niet meegerekend door het ministerie omdat ze vermoedelijk in het buitenland zitten. Naar hen wordt daarom niet meer actief gezocht.

Maatregelen

In 2013 namen toenmalig minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie nog een pakket aan maatregelen om deze mensen toch hun straf uit te laten zitten.

Zo kreeg elke eenheid van de Nationale Politie een team dat voortvluchtigen moet opsporen, met als prioriteit het opsporen van daders van zeden- en geweldsmisdrijven.

De huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de opsporing wil versterken. Dijkhoff wil onder meer de informatievoorziening verbeteren. In een centraal systeem krijgen agenten een overzicht van alle openstaande straffen, dat bij controles via hun smartphone is te raadplegen.