Het Zaandamse raadslid Juliëtte Rot heeft aangifte gedaan tegen Turks-Nederlandse hangjongeren in de wijk Poelenburg. Dat deed zij vanwege intimidatie en bedreiging.

Rot gaf een interview voor de camera van RTV Noord-Holland over de supermarkt die zondag met een hakenkruis werd beklad. Tijdens het interview kwamen de jongeren in een auto aanrijden, waarna vlogger Ismail Ilgun op haar afstapte met een draaiende camera.

Voor de camera beschuldigt Ilgun het raadslid van het verspreiden van leugens. Wanneer de auto wegrijdt roepen de jongens haar toe te weten waar ze woont. Ook wordt een middelvinger opgestoken.

Volgens de jongeren heeft Rot een negatief beeld geschetst van hen en de buurt. Ze was vorige week te gast in Pauw om te praten over de overlast in de buurt. Het programma had ook Ilgun en enkele jongeren uit de buurt uitgenodigd. De uitzending zorgde voor veel reacties.

Aan de NOS laat Rot weten van haar "stuk te zijn". "Het was zeer intimiderend. Dit is voor mij heel ingrijpend. Mijn doel is niet om publiciteit te genereren, ik wil gewoon dat dit stopt."

In april heeft Rot ook al aangifte gedaan.

Video: Ismail Ilgun stapt op raadslid af tijdens interview

Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview
Raadslid geïntimideerd door hangjongeren Poelenburg tijdens interview

Overlast

In de wijk Poelenburg zorgen hangjongeren al een tijd voor overlast. De burgemeester van Zaanstad, Geke Faber, bracht vrijdagmiddag een bezoek aan de wijk. Hier noemde ze het gedrag van de jongeren "onacceptabel". Er is meer toezicht in de wijk toegezegd.

Minister-president Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de jongeren "tuig van de richel" zijn. Hierbij deed hij een oproep aan bewoners in de wijk om aangifte te doen als ze zich bedreigd voelen. Ook minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) benadrukte dat het gedrag van de jongeren ontoelaatbaar is.

Een cameraman en verslaggeefster van Hart van Nederland werden donderdag bedreigd toen ze in de wijk een item wilden maken.

Vlogs

Ilgun plaatst op zijn videokanaal op YouTube filmpjes van de Zaandamse wijk Poelenburg. In deze filmpjes is onder meer te zien hoe politie en bewoners in de wijk worden geïntimideerd. Een fietser wordt in één van de video's van zijn fiets getrokken en geslagen.

De vlogger stelt dat media enkel de negatieve dingen in de wijk laten zien en dat er een verkeerd beeld wordt getoond.