Het wordt maandag mogelijk de warmste 12 september ooit gemeten in De Bilt. Het kwik stijgt naar verwachting op sommige plekken in het land tot boven de 30 graden.

Weeronline.nl meldt maandag dat het op de Wadden zo'n 25 graden wordt, in de Randstad 28 graden en 30 graden in het zuidoosten.

Het vorige record van 12 september stamt uit 1919, toen werd het 29,3 graden in De Bilt. Rond 15.30 uur is er 28 graden gemeten in De Bilt. Volgens een woordvoerder van Weeronline is het niet waarschijnlijk dat het record maandag wordt verbroken.

Voorheen kwamen temperaturen boven de 30 graden na 5 september nauwelijks voor. Er zijn in september tot nu toe drie tropische dagen gemeten. Volgens Weerplaza is het mogelijk dat hier de komende week nog vier dagen bijkomen.

Warmterecord

12 september heeft al één warmterecord verbroken: De minimumtemperatuur komt maandag in Vlissingen op 19,9 graden uit. Sinds het begin van de metingen is op 12 september niet zo'n hoge minimumtemperatuur gemeten. Het oude record werd was ook in Vlissingen, in 1919 werd het daar 19,5 graden. 

De hoge temperaturen in deze tijd van het jaar ontstaan vanwege een hogedrukgebied boven Europa. Vanuit het zuidoosten komt subtropische lucht over ons land binnen. Hierdoor ontstaan, ondanks afnemende zonkracht in september, toch hoge temperaturen.

Vanaf zaterdag zakken de temperaturen tot ongeveer 20 graden.

Hittegolf

In Limburg is het mogelijk dat de komende dagen de derde regionale hittegolf van het jaar daar plaatsheeft. Tot en met woensdag worden daar temperaturen verwacht van 30 graden. Als er tot woensdag twee tropische dagen bijkomen, wordt het record uit 1947 van meest laatst gemeten hittegolf verbroken.

Weerplaza verwacht dat ook de rest van september zonnig zal verlopen. Het is onduidelijk of het record van warmste septembermaand ook wordt verbroken. In 2006 was de gemiddelde temperatuur in deze maand 17,9 graden.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Dinsdag 14°C 6°C NW 5
Woensdag 16°C 13°C NW 4
Donderdag 14°C 11°C W 4
Vrijdag 11°C 9°C W 4
Zaterdag 10°C 6°C NW 3