De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, is zondag opnieuw aangehouden bij een demonstratie van de anti-islambeweging in Den Haag, omdat hij een afbeelding van een hakenkruis toonde.

Wagensveld werd eerder deze week ook al gearresteerd aan het begin van een rechtszaak in Amsterdam tegen hem. Hij weigerde toen een T-shirt uit te trekken of te bedekken met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit. Hij werd toen na verhoor weer vrijgelaten.

In Den Haag werd hij volgens de politie opgepakt met negentien andere demonstranten.

Agenten hielden tijdens de demonstratie een Pegida-aanhanger aan die gekleed ging in een witte djellaba en een nephoofd in zijn hand hield. Hij had ook een lange zwarte opgeplakte baard en op zijn tulband een plastic bom geplakt.

Demonstratie

De anti-islambeweging Pegida demonstreerde zondagmiddag op de Koekamp in Den Haag. De politie was met veel man op de been. Er waren ongeveer zestig betogers.

Vijf mensen, onder wie Wagensveld, zijn opgepakt omdat ze een t-shirt droegen met daarop een hakenkruis. Ze weigerden die uit te doen. De gemeente had een verbod ingesteld voor het voeren van hakenkruizen.

Tegendemonstratie

De betogers liepen in een mars via Spui en de Kalvermarkt terug naar Koekamp. Er kwamen tien mensen opdagen voor een onaangekondigde tegendemonstratie.

Er zijn acht mensen van die tegendemonstratie opgepakt, omdat ze het Pegida-protest dreigden te verstoren. Daarna werden nog eens vijf mensen opgepakt voor het voeren van een onaangekondigd protest.

Lichtmast

Een van de demonstranten was in de lichtmast geklommen om daar met een antifacistische vlag te zwaaien. Ook hij werd opgepakt.

Er werden bij de tegendemonstratie ook twee blikjes met mogelijke ontstekingsmechanismen en explosieven aangetroffen en twee ballonnen met vloeistof. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de objecten.