Marten Fortuyn, de oudste broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, is zaterdagmiddag op 73-jarige leeftijd overleden, bevestigt broer Simon Fortuyn aan De Telegraaf.

Hij is om het leven gekomen tijdens een ontsnappingspoging uit een inrichting. Volgens Simon Fortuyn ging het de laatste tijd niet goed met zijn broer. Hij zat in de gesloten inrichting vanwege zijn slechte geestelijke gesteldheid.

Marten Fortuyn trad na de dood van Pim Fortuyn in diverse media naar buiten als woordvoerder van de familie. Fortuyn stond bekend als iemand die fel streed voor de nalatenschap van zijn vermoorde broer. "Pim mocht niet voor niets zijn gestorven", zegt Simon Fortuyn over Martens strijdbaarheid in De Telegraaf.

In 2015 was Fortuyn nog in het nieuws toen hij met het plan kwam om de voormalige LPF weer nieuw leven in te blazen onder de naam Pim Marten Fortuyn (PMF).

Strijdbaar

Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zegt te zijn geraakt door het nieuws. In 2012 schreef hij het boek 10 Jaar zonder Pim, waar ook Marten aan meewerkte. "Hij liep voorop in de strijd om gerechtigheid", vertelt Eerdmans die ook met Marten in 2015 de Pim Fortuyn Prijs in het leven riep. "Hij heeft al die rechtszaken bijgewoond, hij was in de Kamer om rond debatten zich te laten horen... Marten was erg strijdbaar."

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 ,vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, vermoord op het Mediapark in Hilversum. De dader was de linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar en kwam in mei 2014 voorwaardelijk vrij.

Van der Graaf is momenteel in diverse rechtszaken verwikkeld met de Reclassering Nederland. Hij is het er niet mee eens dat hij onder toezicht van de Reclassering blijft staan en verplicht antwoorden moet geven op vragen die worden gesteld. Bovendien verwijt Van der Graaf de Reclassering smaad en laster, omdat zij in media uitspraken over hem en zijn invrijheidstelling hebben gedaan.