De tweede verdachte die woensdag werd opgepakt op verdenking van opruiing, bedreiging en vernieling na de mislukte Turkse coup is op voorwaarden vrijgelaten. Donderdag werd de andere verdachte op vrije voeten gesteld.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Het OM kan geen uitspraken doen over de specifieke voorwaarden, maar ze mogen zich in ieder geval niet schuldig maken aan strafbare feiten. Ze blijven beide verdachten in de zaak.

Maandag werd een 42-jarige man aangehouden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, bedreiging, vernieling en werd donderdag vrijgelaten. De 43-jarige Rotterdammer die woensdag werd opgepakt wordt verdacht van opruiing, bedreiging en het aanzetten tot haat na de mislukte couppoging in Turkije en is vrijdag op vrije voeten gesteld.

Het onderzoek van de politie wordt voorgezet.

Aangiften

Bij de politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam zijn ruim tachtig aangiften en meldingen binnengekomen naar aanleiding van de Turkse spanningen in Nederland.

Daarbij zitten volgens de politie ook dubbelingen en aangiftes die niet direct leiden tot het vermoeden van een strafbaar feit.

Rotterdam

In de Rotterdamse regio lijken meer meldingen te zijn gedaan dan in andere regio's. Dat kan komen doordat de politie actief heeft opgeroepen om misstanden al dan niet anoniem te melden.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit.