De Haagse politieagent Amine A. die op 1 juni werd aangehouden op verdenkingvan corruptie, wordt verdacht van het lekken van informatie over 32 hennepkwekerijen aan criminelen.

Dat is vrijdag bekend geworden tijdens de pro-formazaak bij de rechtbank in Den Haag.

De 28-jarige man wordt ervan verdacht informatie uit politiesystemen over panden waar zich hennenplantages bevonden te hebben doorgespeeld aan een 27-jarige medeverdachte uit Den Haag, Yassine H. H. zou op zijn beurt de hennep hebben gestolen. Volgens het Openbaar Ministerie is dit in 32 gevallen gebeurd. A. hield de verdachte tijdens de inbraken op de hoogte of de politie er aankwam.

De rechtbank heeft besloten dat zowel A. als H. blijven vastzitten. De advocaat van A., Haroon Raza, had de rechtbank gevraagd om zijn cliënt voorlopig vrij te laten. A. zou bereid zijn zijn paspoort in te leveren en zich dagelijks bij de politie te melden. Ook de advocaat van H. vroeg om vervroegde vrijlating.

Niet-ontvankelijk

Raza vroeg aan het begin van de zitting het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens de advocaat heeft de Rijksrecherche informatie gelekt uit het onderzoek. Hij heeft daarom donderdag een aanklacht ingediend bij het Landelijk Parket.

Zo stond een foto van de woning van A. in het Algemeen Dagblad en wordt in de krant gesproken van "bronnen rond het onderzoek". De rechter ging niet mee in het betoog van de advocaat en noemt het niet aannemelijk dat het OM of de politie informatie heeft gelekt.

A. wordt verdacht van corruptie, schending van ambtsgeheimen, betrokkenheid bij pogingen tot inbraak en deelneming aan een criminele organisatie. In totaal worden er vier mannen verdacht in deze zaak. Naast A en H. gaat het om twee broers van 27 en 29 uit Leidschendam, Mohamed en Khalid A. Hun hechtenis werd wel geschorst.

De volgende zitting is op 14 november.