De groep Turks-Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt, is volgens minister-president Mark Rutte ''gewoon tuig van de richel''. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijke persconferentie.

''Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren.'' Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun buurtje bedreigd voelen, zei hij. Hij deed een oproep aangifte te doen.

Premier Rutte wil niks weten van een link met de gebeurtenissen in Turkije. ''Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.''

Onrust

Het is al de hele week onrustig in Zaandam. Burgemeester Geke Faber heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan de wijk Poelenburg. De burgemeester sprak met personeel van de supermarkt en omwonenden, zo zegt een woordvoerder. Ze wil de mensen een hart onder de riem steken.

Poelenburg kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van.

De jongeren zouden ook voor de supermarkt staan, harde muziek draaien en passanten intimideren. Ook agenten worden beledigd.

Televisieploeg

Op beelden op internet is te zien dat ze de fiets van een man afpakken, waarna hij een klap krijgt als hij hier iets van zegt. Een cameraman en verslaggeefster van het SBS 6-programma Hart van Nederland werden donderdag bedreigd toen ze een item maakten over de overlast.

De supermarkt zette al extra beveiliging in en gemeente Zaanstad beloofde donderdag dat er meer blauw op straat in de wijk zou komen.

Video: Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam

Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam
Cameraploeg Hart van Nederland van straat weggejaagd in Zaandam