Gesprekken tussen 'Gülenschool' De Roos uit Zaandam en ouders van leerlingen, hebben niets opgeleverd. De rechter moet nu gaan bepalen hoe de kwestie moet worden afgehandeld.

De schoolleiding had een kort geding aangespannen tegen enkele ouders van leerlingen omdat zij zich op internet hadden beklaagd over de banden die de school volgens hen heeft met de Gülen-beweging.

De geestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse president Erdogan als het brein achter de mislukte couppoging gezien.

Nadat de ouders andere ouders opriepen om hun kinderen van de school te halen, besloot de leiding aangifte te doen. Inmiddels zijn al 150 kinderen van de school gehaald. Ook zijn negen leraren van de school opgestapt. 

Lastercampagne

De Roos vroeg de rechter de ouders hun lastercampagne te laten stoppen, maar die wilde dat beide partijen eerst nog eens in gesprek gingen.

Een eerste bemiddelingsgesprek onder leiding van burgemeester Geke Faber leek veelbelovend, maar uiteindelijk constateerden beide partijen dat ze er toch niet uit zouden komen, aldus een woordvoerder van de gemeente Zaanstad donderdag.

Het is onduidelijk waar de mislukking in Zaandam aan te wijten is. Zowel de school als het advocatenkantoor dat de ouders vertegenwoordigt, was niet direct bereikbaar voor een toelichting. Tegenover andere media wilden ze nog niets inhoudelijks zeggen. De woordvoerder van de gemeente zegt dat vooraf was afgesproken dat de gesprekken vertrouwelijk zouden blijven.

De rechtbank in Haarlem zal nu volgende week vrijdag alsnog uitspraak doen. 

Uitgeschreven

Er zijn in totaal al 588 leerlingen uitgeschreven van de zogenoemde 'Gülenscholen' in Nederland. Voor lang niet alle kinderen is al een nieuwe school gevonden. 

Het gaat om scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zaandam, Purmerend en Arnhem - zeven basisscholen en twee middelbare scholen.

Video: Wie is Fethullah Gülen?