De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft donderdag gebouwen doorzocht die gelieerd zijn aan de salafistische al-Fitrah-moskee in Utrecht in verband met een fraudeonderzoek.

Al-Fitrah is een islamitische educatieve en opvoedkundige stichting.

In totaal zijn er twaalf locaties doorzocht in een onderzoek naar een organisatie die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties honderdduizenden euro's witwast.

De hoofdverdachten zijn een vader en zijn twee zoons. Zij vervullen meerdere bestuursfuncties bij meer dan tien verschillende stichtingen die geld inzamelen voor goede doelen. Drie stichtingen zijn als verdacht aangemerkt.

De organisatie ontvangt grote bedragen middels contante betalingen vanuit Nederland, maar ook via overboekingen vanuit het buitenland. Een deel van die bedragen wordt weer teruggestort naar het buitenland.

Terroristisch

Een van de stichtingen heeft een bedrag van honderdduizenden euro's ontvangen van een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten. Deze is gelieerd aan een organisatie die door de Verenigde Staten als terroristisch wordt gezien.

De verdachten hebben geld ontvangen uit Saudi-Arabië en op hun beurt geld overgemaakt naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Er wordt onderzocht of dit als doel had om het geld wit te wassen en waar het geld voor is gebruikt.

Doorzoekingen

De doorzoekingen waren in vier woningen in het midden van Brabant, twee woningen in de provincie Utrecht en een woning in Zuid-Holland. Daarnaast zijn vier panden die gelinkt zijn aan verdachten in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Nieuwegein doorzocht. De FIOD en Politie hebben beslag gelegd op administratie en digitale bestanden.

In Tilburg werd de salafistische As-Sunnah moskee in Tilburg-Noord binnengevallen, blijkt uit beelden die donderdag zijn gepost op Facebook.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl. Of stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).