De actie van Greenpeace in de Groningse Eemshaven is beëindigd door de politie. De actievoerders die zich hadden vastgebonden aan een touw zijn opgevangen door agenten.

De blokkade-actie begon woensdagavond. Actievoerders hadden een lier gespannen tussen twee windmolens en daar hingen drie activisten aan. 

Volgens de politie zijn geen arrestaties verricht. In eerste instantie was het niet duidelijk of de activisten werden aangehouden of mee werden genomen naar het politiebureau voor verhoor.

De havenmeeser van de Groningse Eemshaven vroeg de Greenpeace-activisten eerder donderdag te vertrekken. De politie zei donderdagmiddag in te grijpen als niet aan dit verzoek werd voldaan.

Schip 

De activisten verhinderden dat een bulkschip een partij kolen kon lossen voor de kolencentrale van energiebedrijf RWE/Essent. De Paquis werd door de havenmeester ingeseind en legde daarop de motoren stil. Het schip zal nu binnen afzienbare tijd koers zetten naar de haven.

De nieuwe 'duo-directie' van Greenpeace Nederland, Anna Schoemakers en Joris Thijssen, namen deel aan de actie. "Ik had graag langer de tijd gehad om de kolencentrale helemaal stil te leggen. Die bal ligt nu bij minister Kamp", aldus Thijssen.

De milieuorganisatie wil dat alle kolencentrales in ons land sluiten. Ze wilden met de actie ook druk zetten op de minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij komt in het najaar met een pakket maatregelen die er voor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in Nederland afneemt. De minister liet eerder al weten niet te overwegen de twee nieuwe kolencentrales, waaronder die in de Eemshaven, te gaan sluiten.

Video: Greenpeace voert actie bij Eemshaven

Greenpeace blokkeert havenmond Groningse Eemshaven
Greenpeace blokkeert havenmond Groningse Eemshaven

Broeikasgassen

Maandag werd bekend dat de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar in Nederland 5 procent hoger lag dan in 2014. 

In 2030 moet de uitstoot volgens de Europese klimaatdoelen met 40 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. De uitstoot kwam vorig jaar 12 procent lager uit vergeleken met 1990, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging in 2015 werd onder meer veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales meer vervuilende steenkool en minder aardgas verstookten.